Studie-erfaring

"I don't love studying. I hate studying. I love learning. Learning is beautiful" - Natalie Portman.

Når jeg sitter her med fransk grammatikk & fonologi merker jeg at jeg virkelig må elske det jeg skal studere og lære. Jeg merker at når jeg neste år eller året etter der skal begynne å studere til noe jeg virkelig skal gjøre hver eneste dag, så må jeg elske det. Jeg må like å lese det som er pensum, noe er alltids kjedelig, men jeg må i hvertfall like noe jeg leser. Det må være noe som interesserer meg. Noe som inspirerer meg. Som gjør at jeg føler det er mening med det jeg sitter og bruker uendelig mange timer på i løpet av ett år. For akkurat nå merker jeg at jeg hater det jeg driver med.

Jeg hater det fordi jeg forstår ikke hvorfor jeg må kunne skrive lydskrift for å kunne uttrykke meg og forstå fransk. Lese det? oui. Skrive det? non.
Jeg misliker det fordi jeg ikke lærer noe jeg får bruk for. Fordi det er mye jeg ikke forstår. og rett og slett fordi det er utrolig kjedelig. Strenge lærere som ikke vil ta imot oppgaver pga. margen er for liten. Fransk grammatikk hvor vi analyserer hver minste ord. Lærere som plutselig innfører obligatorisk prøve, i stedet for obligatorisk oppgave. Det vil si at om du ikke består den prøven som er på 30-45 minutter, noe vi franskstudentene vanligvis ville brukt flere dager på, så får du ikke gå opp til eksamen. Da føler jeg, jeg like gjerne kunne sluttet her og nå. Fordi jeg heller ville lest og studert medisin, uansett om det er ti ganger verre, er det ti ganger mer interessant og forståelig. Fordi jeg heller ville studert musikk, selvom det er som en nål i en høystakk å få en vellykket jobb innen yrket, men jeg virkelig elsker det. Fordi jeg heller vil lese om politikk, feminisme, media, psykologi, nazisme og internasjonale forhold. Fordi det er så mange emner som er mye mer spennende. Som jeg kan få bruk for. Som jeg kan gjøre det bra i.
Å skrive et essay på fransk, er ikke det samme som å skrive essay på norsk eller engelsk. Skriver jeg det på et språk jeg mestrer, så elsker jeg det. Jeg elsker å formulere setninger, finne gode uttrykk & gjøre det utrolig spennende. Jeg syns det er super spennende å ha om justismord i fransk kultur, men jeg greier ikke å skrive det spennende. Jeg greier ikke å formulere setninger som gjør hele essayet bra og jeg greier ikke like bra å skrive om politikk på fransk, som på norsk eller engelsk. Det er utrolig irriterende. Som en elev/student som så og si alltid har hatt et snitt over 5, som aldri får dårligere enn 5 på essay og skriftlige stiler, så er det en utrolig deprimerende og dårlig følelse å få når man ikke greier å formulere seg. Når jeg ikke engang får bestått på en oppgave, noe som aldri har skjedd før.
Jeg har så mye å si, men det kommer ikke ut.

Med andre ord, det jeg vil si er, velg noe du elsker! Studer noe du syns er spennende, noe du kunne tenke deg og jobbe med, leve med, noe du elsker, noe du ikke kan få nok kunnskap om & med mindre du skal bli lærer, ikke studer fransk i Norge. Dra heller til Frankrike. For min del kunne jeg ønske jeg heller hoppet på et fly til LA for å gå på et music academy ett år som en bekjent av meg har gjort eller i det minst dro til den fine rivierian for å lære meg fransk. For nå har et språk jeg pleide å elske, blitt til noe jeg hater.- Dette var dagens visdom fra en ulykkelig fransk student i Oslo. 

Kommentarer

 1. Å, søte du. Det var ikke noe gøy å høre da… Men uansett hvor vanskelig det er å finne motivasjon, så jobb aktivt for å prøve å motivere deg selv på en eller annen måte. Se filmer, drøm om steder du vil dra, og se for deg hvor deilig det kommer til å være når du mestrer språket! Nå som jeg studerer spansk er det veldig opp og ned med humøret angående studiene, synes det kan være skikkelig herlig noen ganger å studere det, og så neste dag føler jeg at jeg ikke forstår en dritt. At all, whatsoever… Men tror det er helt normalt.. Og det høres virkelig SÅ idyllisk ut å være franskstudent i egen leilighet i Oslo! Og tenk, det er bare et år, men du får poeng og et papir som viser at du kan språket. Og du har jo såvidt begynt, det er ikke jul enda engang! Bare senk skuldrene, ta en flaske fransk hvitvin, noen franske oster og litt kjeks, og drøm deg bort i språket. Er så lett å si og vanskelig å gjennomføre av og til. Men ikke gi opp :) You'll make it, og det er maange flere eventyr som venter på deg, tro meg. Dette er bare første stopp. Og jeg var i Drammen første året etter vgs, ikke direkte eksotisk..
  Vil gjerne komme på besøk i leiligheten din etter jul if u dont mind. Lykke til snupp, bare husk å nyte livet litt å'a <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, fint å høre du er positiv, men usikker på om jeg faktisk vil klare det! Henger såvidt med, pga. det er vanskelig, men også pga. det er så innmari uinteressant og jeg egentlig ville gjort hva som helst annet. Du bor jo i det minste der nede med kulturen & hører språket rundt deg hele tiden, her sitter man på en lesesal eller hjemme alene og leser om phonemisk & phonetisk lydskrift. Vi lærer så mye unyttig & består vi ikke kvalifikasjonsoppgavene, så får vi ikke gå opp til eksamen til jul. Da kan man like gjerne finne noe mer nyttig å gjøre med året her og nå. Prøvd å motivere meg, trust me, men det finnes ikke motivasjon i meg. Haha, høres pessimistisk ut, men har blitt så ille! Og er ikke bare meg, flere i klassen som har droppet ut og de aller fleste skal bytte emner etter jul. YEY fransk på universitetet i Norge.

   Håper du koser deg masse i fine Buenos Aires <3 Og døren her er alltid åpen!

   Slett
  2. Åja, hmm, jeg skjønner.. Håper du finner ut hva du vil gjøre! <3

   Slett
  3. Me too <3 Du er fin! Når kommer du hjem fra Buenos Aires? :)

   Slett
  4. Kommer hjem til jul! Da synes jeg vi kan ta en julelunsj<3

   Slett
 2. Åå, Veronica, så kjedelig å høre :(

  Ta andre semesteret her da?? Nå får du jo supergodt grunnlag! Flere av nordmennene her som har dratt på egenhånd og tar test her nede. Veldig mange som bare tar et semester også. Kan sende deg noen mailer og sånn om du er interessert?
  Kan friste med dette: http://1.bp.blogspot.com/-XypA788xD0E/UGgaJ4sZ5CI/AAAAAAAADFI/LKXBdFxWGOg/s640/Uten+navn.jpg
  Det er virkelig helt fantastisk her; byen, skolen, livet, prisene og klimaet!! Lærer dobbelt så mye fransk utenfor skolen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det her må jo være fine Ingrid? hihi :)) Det fristr utrolig mye!! Må bare sjekke ut hvordan det er med kontrakt for studentboligen jeg bor i osv - men send meg gjerne noen mailer!! Er noe helt annet å bo der, leve i kulturen og høre og snakke språket hver eneste dag!

   Send meg litt mailer osv du! Dere er jo sikkert super flinke i forhold til meg, om jeg eventuelt tar neste semester der! Men da lærer jeg jo mye :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg