P S Y C H O L O G Y

Jeg tenkte det var på tide å introdusere studiet jeg studerer, nemlig psykologi årsstudium. Noe jeg stortrives svært med og jobber alt jeg kan for å komme inn på profesjonsstudiet! Så hva går egentlig psykologi årsstudium ut på? Hva er egentlig så spennende med det?

Av fagene mine dette semesteret har jeg kun ett psykologi fag, innføring i psykologi. Her går vi inn på mange ulike temaer, slik som motivasjon, emosjoner, sansning & persepsjon, bevissthet, hukommelse, læring, helsepsykologi (eks. trening, lykke), sosialpsykologi (eks. holdninger, fordommer, sosial påvirkning), biologisk psykologi, bare for å nevne noen! Vi lærer å tenke kritisk, se ulike teorier fra ulike perspektiver & man lærer rett og slett veldig mye spennende. Vi leser om alt fra øyets oppbygning, nervesystemer i kroppen, hvilken fase av søvnen man er i når man drømmer de mest bisarre drømmer, ulike teorier for hvordan man husker best, hvordan fobier kan skapes, aggresjon & blant annet kroppsidealer, kjærlighet & hva som skjer fysiologisk og hva som motiverer psykologisk til sex.

Så hva liker jeg med dette studiet hittil? Jeg syns jo selve biologien rundt det (f. eks nervesystemer, hvordan rusmidler påvirker hjernen, hjernens oppbygning) er utrolig interessant. Hva fører til at man utvikler spiseforstyrrelser - hva er det i hjernen som gjør at man kan se seg selv i speilet, men samtidig ikke se det som egentlig står der?
Jeg interesserer meg rett og slett for hvordan mennesket tenker.
I tillegg, er det så mye man lærer og så mye man får avkreftet av myter, og det er utrolig gøy i mine øyne!Har du hørt at?
- Når du tar en multipple choice prøve og du er usikker på svaret, bør du følge magefølelsen og ikke bytte svar? Vel, det er faktisk helt feil!
- De mest usammenhengende, merkelige, bisarre drømmene man har oppstår i det som kalles REM-fasen (som har navnet fra rapid eye movement - øyet beveger aktivt hvert 30 sek), som er den dypeste søvnen man har?
- Eneggede tvillinger som vokser opp i ulike familier med helt annerledes kultur, vil fortsatt ha de samme likhetene, til og med lik håndskrift?
- Astrologi, telepati og annen parapsykologi som mange tror på (og det er forsåvidt greit det), ingenting av det er vitenskapelig bevist?
- Mennesker som er rammet av narkolepsi, kan få "sleep attacks" og kan sovne helt plutselig når som helst?
- Jo flere storebrødre en nyfødt gutt har, jo mer øker sjangsen for at han vil utvikle den seksuelle orienteringen, homofili?
- Eksponering til pornografi minker tilskuerens tilfredsstillelse med sin egen seksualpartner?
- En av de mange årsakene til anoreksi, kan være personligheten personen har, de er ofte "high-achievers"& perfeksjonister?Det er veldig mange eksempler man kan dra frem og myter/folkepsykologi som kan avkreftes og diskuteres, men det hadde blitt et veldig langt innlegg. Alt er selvfølgelig teorier og kan dermed avkreftes, men mye av forskningen har god støtte. Det er i hvertfall mye interessant og mye man ikke skulle tro, som man lærer. Så kanskje dere får litt psykologiske "godsnacks" i ny og ne!

- Veronica 

                                           

Kommentarer

Populære innlegg